Tannregulering for barn

Trenger mitt barn tannregulering?

Tannregulering brukes til behandling av bittfeil hos barn. Bittfeil kan være asymmetri i kjevenes forhold til hverandre eller uharmonisk tannposisjon i kjeven. For barn og ungdom i vekst kan tannregulering brukes for flytting av tenner til riktig posisjon og til påvirkning av ansiktets vekst for å oppnå riktig bitt, harmonisk ansiktsprofil og vakkert smil. 

 

Når skal barnet mitt ha tannregulering?

Det er tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten som henviser barn til vurdering hos kjeveortoped. Det er viktig at barn blir henvist tidlig og får riktig diagnose. Tannregulering oppnår best resultat når barn og ungdom er i vekst og forskjellige behandlinger settes i gang ved ulike stadier i utviklingen. Det er best å komme til undersøkelse så tidlig som mulig.

Dersom barnet ikke er klar for behandling ved første konsultasjon, avtaler vi en ny tid for å følge utviklingen. 

Husk å ta med henvisningen på konsultasjonstimen. Henvisningen kan du også sende til oss med din kontaktinformasjon enten via epost eller post, så tar vi kontakt for å sette opp en time til konsultasjon. 

Konsultasjon

Ved første møte på konsultasjonen skal foresatte til pasienter under 18 år være tilstede. Her møter du en kjeveortoped som skal vurdere behovet for tannregulering ved hjelp av forskjellige undersøkelser. Kjeveortopeden ser etter eventuelle bittfeil. Ofte tar vi oversiktsrøntgen, også kalt OPG, der kjevebein, tenner og tannanlegg er synlige. Hvis det foreligger bittfeil informerer vi om det og diskuterer ulike behandlingsalternativer. 

Det blir aldri satt på regulering ved første besøk. 

 

Når pasient og foresatte er enig om å begynne behandlingen trenger vi å utføre journalregistreringer i form av røntgenbilder, foto og digitale modeller av kjevene for en grundig planlegging av behandlingen. Først ved neste besøk kan en detaljert plan og behandlingsforløp presenteres og godkjennes av begge parter.

Behandlingens forløp

Behandlingen starter ved avtalt tidspunkt med løpende kontroller. Ved kontroller kan pasient møte uten foresatte tilstede. 


Når man tar på tannregulering kan tennene føles ømme og litt løse de første dagene fordi de begynner å bevege på seg. Dette går over i løpet av få dager. Det samme kan skje igjen etter kontroller der kjeveortopeden strammer tannreguleringen. Det tar litt tid å venne seg til tannreguleringen, og munnhygiene blir enda viktigere enn før.

Hygiene

Tannpuss og renhold av munnen er ekstra viktig når man har tannregulering. Hos oss får du grundig instruksjon i hvordan du kan holde tannreguleringen ren. Du må pusse tennene med fluortannkrem 2 ggr daglig. Daglig skylling med fluor er høyst anbefalt. Bruk av solobørste og tanntråd er også nødvendig for å holde rent mellom tennene og tannreguleringen. Når man har tannregulering på, samler det seg plakk og bakterier lettere rundt tennene og reguleringen. Derfor er det ekstra viktig å holde det rent for å unngå hull i tennene. 

Tannregulering og matvaner

Når du har tannregulering må du passe på hva slags mat du spiser sånn at tannreguleringen ikke blir ødelagt. Hard mat skal kuttes i mindre biter og tygges forsiktig. Tyggegummi og seig mat som godteri skal unngås og hvis du er litt øm i tennene hjelper det med kald mat og helst myk mat i noen dager. 

Avslutting

Den aktive behandlingen avsluttes ved at tannreguleringen fjernes. Nå starter en meget viktig fase, nemlig retensjon. Stabilitetstråd blir limt på baksiden av tennene og skal bli stående i minimum fem år. Også en stabiliseringsskinne blir utlevert for å sikre et varig og stabilt resultat.

Også i denne fasen blir pasienten kalt inn til kontroller hvor vi sjekker tannstillingens stabilitet. 

 

Samarbeid er nøkkelordet for å lykkes med behandlingen

Nesodden Tannregulering informerer og instruerer pasienten fortløpende. Kjeveortopedi er avhengig av god kommunikasjon og godt samarbeid mellom alle parter. Forutsetningen for å komme i mål til avtalt tid og kostnad, er at pasienten møter opp til avtalt time, følger instruksen gitt av reguleringstannlegen og tar godt hånd om munnhygienen og reguleringen. 

Helfo og trygderefusjon

Nesodden Tannregulering informerer deg om dine rettigheter angående refusjoner. Vi har direkte oppgjør med Helfo. Pasienter betaler kun egenandel til enhver tid.

I Norge får pasienter med behandlingsbehov refusjon fastsatt av Helfo for en del av behandlingskostnaden når behandling starter innen pasienten fyller 20 år. 

 

GRUPPE A – svært stort behov:          100% dekning av offentlig honorar takst

GRUPPE B – stort behov:                     75% dekning av offentlig honorar takst

GRUPPE C – klart behov:                      40% dekning av offentlig honorar takst

 

Søskenmoderasjon: Hvis flere søsken har behov for kjeveortopedisk behandling, økes støtten fra og med andre barnet.

 

GRUPPE B får 90% og GRUPPE C 60% dekning av offentlig honorar takst. 

Les her for mer informasjon.